Dört bir yanından petrol ve doğalgazın yanı sıra devasa kaynaklar olan Türkiye’de jeotermal enerji, stratejik kaynakları tetiklemeye başladı.
Jeotermal Enerji Türkiye'nin Elektrik İhtiyacının Yüzde 4'ünü Karşılıyor
Sın aktarılan bilgilerde Enerji Terminali Programı’na katılan uzman Şentürk, bu alanda Türkiye’nin gücünü dünyaya gösterdiğinden söz etti. Şentürk, “1735 megavat kurulu güç, 65 santral, yılda 11 gigavat elektrik üretimi...
Jeotermal Enerji Sadece Elektrik Üretmekle Kalmıyor

Bu jeotermal enerji sadece elektrik üretmekle kalmayıp 7.000 hektar sera alanı da bu kaynakla ısınıyor. 160.000 konut, fosil yakıt yerine jeotermal enerjiyle ısınırken Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleriyle bu alandaki büyüme daha da hız kazanıyor.
Şimdiye kadar açılan 1000’den fazla kuyudan çıkan olan su sadece enerji değil, lityum ve nadir elementleri de beraberinde gün yüzüne çıkarıyor.
Türkiye Jeotermal Enerjiyle Lityum Üretimine Başlıyor
Saatte 100 bin ton sıcak su yeryüzüne çıkarken içerisinde; lityum, sezyum, selenyum ve silisyum bulunuyor. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Afyon Kocatepe Üniversitesi iş birliği ile yürütülen AR-GE projeleriyle Türkiye, jeotermal sulardan lityum ayrıştırmaya başladı. Şentürk, “Dünyada 2024’te çıkarılan toplam lityum miktarı 36 bin ton. Türkiye'nin çıkarılabilir potansiyeli 35 bin ton” dedi.
Türkiye Jeotermal Enerjiyle Ekonomik Üstünlük Sağlıyor
Planlanan yatırımlar sayesinde mevcut santrallerin çevresine 35-40 bin dönüm sera alanı kurulabilecek. Bu sayede 70-80 bin kişiye yeni istihdamın yolları açılırken kimyasal ilaç kullanılmadan, sağlıklı ürün yetiştirilebilecek.
Avrupa ülkeleri kuyuları açmak ve su çıkarmak için yüksek maliyetlere katlanırken Türkiye’de zaten çıkan suyun içerisindeki madenleri ayrıştırmak yeterli olacak.