Lübnan'ın bazı bölgelerinde çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasının yankıları sürerken "Türkiye'nin siber kalesi" olarak nitelendirilen Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi, muhtemel dijital tehditleri bertaraf etmek için kesintisiz çalışmayla faaliyetlerini sürdürüyor.
USOM'un Oluşumu ve Görevleri
Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde 2013 yılında faaliyete geçerek siber güvenlik alanında çalışmalarını hızlandırdı.
Çok Yönlü Çalışmalar
Haberleşme sistemlerinin ve ulusal siber güvenliğin sağlanması, stratejik önem taşıyan USOM, kritik altyapıların güvenliği, kişisel verilerin korunması, ulusal savunma kabiliyetinin artırılması ve dijital ekonominin geliştirilmesi gibi alanlarda çok yönlü çalışmalar yürütüyor.
BTK'nin Siber Güvenlik Çabaları
BTK'nin siber güvenlik alanındaki çabaları, Türkiye'nin uluslararası alanda siber güvenlik konusundaki pozisyonunu güçlendirmeyi hedefleyen stratejik bir çerçeveyi temsil ediyor. USOM, bu çerçevede ülkenin siber güvenliğini sağlayarak potansiyel zafiyetleri bertaraf ediyor.
USOM'un Günlük Faaliyetleri
USOM, 2 bin 300'e yakın Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) ve 7 bin 859 uzman personel ile birlikte yaklaşık 400 ulusal siber olaylara müdahale merkezi personeliyle birlikte çalışarak, 17 milyon IP adresini sürekli tarayarak siber güvenlik zafiyetlerine karşı önlem alıyor.
İş Birliği ve Eğitim Faaliyetleri
USOM, Türk Telekom, Turkcell, Vodafone gibi operatörlerle iş birliği yaparken, siber kapasite inşası kapsamında eğitimler, yarışmalar ve tatbikatlar düzenleyerek siber olaylara hazırlık seviyesini artırıyor. Ayrıca, tehdit istihbaratı ve siber güvenlik istihbaratı edinimi konusunda ulusal ve uluslararası paydaşlarla iş birliği yapılıyor.
Yerli Projeler ve Eğitim Faaliyetleri
USOM, zararlı içerikleri engellemek adına yerli ve milli projeler geliştiriyor. AVCI, AZAD, KASIRGA, ATMACA gibi projelerle siber güvenliğe katkı sağlarken, FETİH projesiyle siber güvenlik alanında uzmanların yetiştirilmesine de önem veriyor.
Lübnan'daki Olay ve USOM'un Önemi
Lübnan'da yaşanan çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasına dair olay, siber tehditleri tekrar gündeme getirirken, Türkiye'nin siber kalesi olarak nitelendirilen USOM'un çalışmaları stratejik önem arz etmektedir.