19 Eylül 2024
weather
23°
Künye İletişim
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
BagimsizGazete Ekonomi TBMM, Emekli Aylığını 12 Bin 500 Liraya Yükselten Yasa Değişikliğini Onayladı

TBMM, Emekli Aylığını 12 Bin 500 Liraya Yükselten Yasa Değişikliğini Onayladı

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve yasalaşan Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini içeriyor. Yasa değişikliği ile ilgili detaylar hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için resmi kaynaklara başvurabilirsiniz.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
TBMM, Emekli Aylığını 12 Bin 500 Liraya Yükselten Yasa Değişikliğini Onayladı

Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Bu kanun teklifi kapsamında Danıştay'ın iptal kararına uygun olarak Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da değişiklikler yapılmaktadır.

Hazine ve Maliye Bakanı'na Yetki Veriliyor

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na tabi kamu idareleri ile döner sermaye işletmeleri, mahkeme kararları ve icra dairelerinin ödemeleri için "borcu yoktur" belgesi aranması zorunluluğu getiriliyor. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanı'na belge talebinde bulunma yetkisi verilmektedir.

Gelir Vergisi Kanunu'nda Yapılan Değişiklikler

Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, teknogirişim şirketlerinin hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verdiği pay senetlerinin vergilendirilmesi yeniden düzenlenmektedir. Bu değişiklikle, pay senetlerinden elde edilen gelirlerde belirli şartlara göre vergi istisnası getirilmektedir. Ayrıca, pay senetlerinin elden çıkarılması durumunda uygulanacak vergi oranları da belirlenmiştir.

Mükelleflere İzaha Davet Edilecek

Yapılan düzenleme ile mükellefler arasında yapılan yoklamalar sonucunda tespit edilen farkların yüzde 20'den fazla olması durumunda mükellefler "izaha davet müessesi" kapsamında izaha çağrılacaktır. Bu düzenlemeyle vergiye gönüllü uyumun artırılması ve vergi kaçakçılığının önlenmesi amaçlanmaktadır.

Elektronik Ticarette Vergi Kesintisi

Elektronik ticaret pazar yerlerinde faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılarının yaptıkları ödemelerde vergi kesintisi uygulanması planlanmaktadır. Bu düzenleme ile vergi güvenliğinin artırılması ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesi hedeflenmektedir. Cumhurbaşkanına, vergi kesintisi oranlarını belirleme yetkisi verilecektir.

Teminat Uygulamalarında Değişiklik

Teminat uygulamalarında yapılan değişiklikle, mükelleflerden istenecek teminatın üst sınırı belirlenmektedir. Aynı zamanda, teminatın verilme süresi uzatılarak işleyişte esneklik sağlanmaktadır. Bu düzenlemeyle teminat uygulamalarının daha etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

Özel Usulsüzlük Cezalarında Artış

Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklikle, özel usulsüzlük cezalarında artış öngörülmektedir. Birden fazla özel usulsüzlük cezası kesilmesi durumunda artan ceza uygulaması getirilerek vergi kaçakçılığının önlenmesi hedeflenmektedir. Aynı zamanda, özel usulsüzlük cezalarının tutarları yeniden belirlenerek caydırıcılığın artırılması planlanmaktadır.

Diğer Değişiklikler ve Yürürlük Tarihleri

Yasayla yapılan diğer değişiklikler arasında, maliyet bedelinin kullanılması, vergi ziyaı cezalarının artırılması, vergi iadelerinde usul değişikliği, kıymetli madenlerin değerlemesi, sigorta prim oranlarında değişiklikler ve yabancıların deprem yardımlarına KDV istisnası gibi konular yer almaktadır. Bu düzenlemelerin çeşitli tarihlerde yürürlüğe gireceği belirtilmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tekstil Sektöründe Kriz: Üreticiler Mısır'a Yöneliyor İşsizlik Endişesi Artıyor

Tekstil Sektöründe Kriz: Üreticiler Mısır'a Yöneliyor İşsizlik Endişesi Artıyor