Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Japonya arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla Japonya'ya resmi ziyaret gerçekleştirecek. Bolat, yarın ve perşembe günü resmi ve özel sektör karma heyetle Japonya'da temaslarda bulunacak.
TÜRKİYE PAVİLYONUNUN RESMİ AÇILIŞ TÖRENİNE KATILACAK
Bakan Bolat, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 101'inci yıl dönümüne denk gelen ziyaret kapsamında yarın EXPO 2025 Osaka için oluşturulan Türkiye pavilyonunun resmi açılış törenine katılacak. Aynı gün, EXPO yönetimi ile temasta bulunacak Bolat, diğer ülke pavilyonlarını da ziyaret edecek.
EKONOMİK İŞ BİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRECEK TEMASLARDA BULUNACAK
Bolat, ziyaretin ikinci gününde Tokyo'da, ekonomik iş birliğini güçlendirecek temaslar kapsamında, Japonya Ticaret, Ulaştırma ve Altyapı, Tarım bakanlarıyla ayrı ayrı ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Türk ve Japon iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren Türkiye-Japonya CEO Yuvarlak Masa Toplantısı'na katılacak Bolat, ayrıca Jetro (Japonya Ticareti Geliştirme Kurumu) Başkanı ile de görüşme gerçekleştirecek.
EPA MÜZAKERELERİNE İVME KAZANDIRILMASI ÖNCELİK TAŞIYOR
İki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl itibarıyla 5,4 milyar dolara ulaşırken Japonya, Türkiye'nin Asya'daki 4'üncü büyük ticaret ortağı konumunda yer alıyor. Türkiye'nin ihracatı 718 milyon dolar, ithalatı ise 4,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu durum taraflar arasında yapısal dengesizliğe işaret ediyor. Bu dengesizliğin giderilmesi ve daha adil ekonomik yapı inşa edilmesi amacıyla 2014 yılında başlatılan Ekonomik Ortaklık Anlaşması (EPA) müzakerelerine ivme kazandırılması ortak gündemde öncelik taşıyor.
ÖNCELİKLİ SEKTÖRLERDE STRATEJİK YATIRIMLAR İÇİN ÇAĞRIDA BULUNACAK
Türkiye'de faaliyet gösteren 275'ten fazla Japon firmasının toplam yatırımı 3,1 milyar doları aşıyor. Türkiye, kıtalararası stratejik konumu, genç ve dinamik iş gücü, gelişmiş altyapısı ve yatırımcı dostu reformlarıyla Japon sermayesi için önemli fırsatlar sunuyor. Bakan Bolat da ziyaret kapsamında, Japon iş çevrelerine, imalat sanayisi, yeşil enerji, elektrikli araçlar, dijital ekonomi, akıllı şehirler, finansal teknolojiler ile sağlık ve tarım teknolojileri gibi öncelikli sektörlerde stratejik yatırımlar için çağrıda bulunacak.
BU ZİYARETİN İŞ BİRLİĞİNE ÖNEMLİ KATKI YAPMASI BEKLENİYOR
Ayrıca, Japonya ile üçüncü ülkelerde ortak müteahhitlik projeleri alanında kurulu iş birliğinin, özellikle Ukrayna'nın yeniden inşası, Afrika ve Orta Doğu bölgelerinde daha da genişletilmesi hedefleniyor. Bolat'ın Japonya ziyaretinin, Türkiye-Japonya ilişkilerinin ikinci yüzyılına girerken iki ülke arasında karşılıklı güven, anlayış ve ortak çıkar temelinde yükselen iş birliğine önemli katkı sunması bekleniyor.