19 Eylül 2024
weather
23°
Künye İletişim
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
BagimsizGazete Sağlık Sanal tehlike: Oyun bağımlılığı! Pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarıyor

Sanal tehlike: Oyun bağımlılığı! Pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarıyor

Kontrolsüz ve sınırsız kullanılan teknolojide, çocuklar ve gençler, sanal oyunların esiri oluyor. Psikolojik, sosyal ve fiziksel açıdan birçok sıkıntıyı beraberinde getiriyor. Peki oyun bağımlılığı hangi belirtilerle ortaya çıkar ve nasıl anlaşılır? Ayrıntıları haberimizde...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sanal tehlike: Oyun bağımlılığı! Pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarıyor

Teknoloji hızla ilerledikçe ve sınır tanımadıkça, telefonlardaki oyun bağımlılığı da giderek artıyor. Günümüzde neredeyse her yere telefonlarımızı götürüyor ve onları yaşamımızın bir parçası haline getiriyoruz. Ancak, bu bağımlılık zamanla ruh ve beden sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek bir hastalığa dönüşebilir.

Dijital iletişim uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, dijital oyun bağımlılığının özellikle çocuklar ve gençler üzerinde ciddi tehdit oluşturduğunu belirtiyor. Kırık, "Akıllı telefon ve tabletlerin etkisiyle çocuklar oyun bağımlısı olmaya başladı" şeklinde bir değerlendirme yapıyor.

Psikolog Gülnur Sancak ise dijital bağımlılığın ciddi bir uyarı işareti olarak, telefonun sürekli yanımızda olması ve hatta tuvalete bile telefonla gitme alışkanlığını gösteriyor. Sancak, "Sosyal medya ve oyun bağımlılığı kısa vadede mutluluk getirse de fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak büyük zararlar yaratıyor" diyor. Özellikle çocuklar ve gençler ekran başında uzun süre vakit geçirdiklerinde bağımlılık geliştiriyor ve bu durum aile ve sosyal hayatlarında çeşitli sorunlara yol açabiliyor.

Dijital bağımlılığın depresyon, kaygı, sinirlilik, akademik başarısızlık ve sosyal izolasyon gibi olumsuz etkileri olduğunu belirten Sancak, bu durumun bireyler üzerinde büyük baskı yarattığını vurguluyor. Aynı şekilde, Prof. Dr. Kırık da oyun bağımlılığının toplumun en temel yapı taşı olan aile üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ve bağımlılıktan kurtulmanın alkol veya uyuşturucu bağımlılığı kadar zor olduğunu ifade ediyor.

Uzmanlar, oyun bağımlılığının farkında olmadan hayatları tehlikeye attığını dile getiriyor. Psikolog Gülnur Sancak, oyun bağımlılığının zaman yönetimi, uyku düzeni, dikkat dağınıklığı ve sinir bozuklukları gibi pek çok ciddi soruna yol açtığını belirtiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
AK Parti Sözcüsü Çelik: Gazetecilere yönelik saldırıya tepki gösterdi

AK Parti Sözcüsü Çelik: Gazetecilere yönelik saldırıya tepki gösterdi